Duyurular Arşiv

ÖNEMLİ DUYURU

     İnsan katılımcılarla veya insan üzerinde yapılacak yüz yüze veya bilgisayar ortamında gerçekleştirilecek bilimsel bir çalışma kapsamında her türlü anket, test, tutum,ölçek, mülakat, gözlem, resim çizim, video film ve ses kaydı niteliğindeki veri toplama yöntemleriyle yapılan bilimsel araştırma ve çalışmaların öngörülebilecek etik bir probleme izin vermeyecek şekilde tasarlanıp tasarlanmadığını değerlendirmek üzere , tüm araştırmacıların çalışmaya başlamadan önce Kurula başvuru yapması gerekir. Etik kurul karar belgesi sadece araştırmanın yayın etiğine uygun olup olmadığını gösteren bir belgedir. Etik kuruldan onay talebinde araştırmanın yapılacağı işbirliği yapılacak kurumlardan izin belgesi alınmalı, izin belgesi alındıktan sonra çalışmaya başlanmalıdır.

      Kurula başvuru, sorumlu araştırmacı tarafından yapılır. Başvuru dilekçesinde bütün araştırmacıların ıslak imzalı onaylan alınır. Kurulun belirlediği belge ve formlar hazırlanarak, elektronik ortamda ve ıslak imzalı basılı kopya şeklinde ilgili Etik Kurul sekretaryasına gönderilmek üzere öğrenim gördüğü / görev yaptığı birime teslim edilir. Kurul, başvurusu yapılan araştırma projelerini çalışmanın amacı, yöntemi, yararları ve olası tehlikelerini, bütçesini göz önünde bulundurarak etik açıdan değerlendirir. Değerlendirme sonucunda “Uygun”, “Düzeltilmesi Gerekir”, “Görevsizlik”, ya da “Uygun Değildir” şeklinde karar verir. Başvurusuna “Düzeltilmesi Gerekir” kararı verilen sorumlu araştırmacı, gerekli düzeltmeleri yaparak veya eksiklikleri gidererek tekrar Kurula başvuru yapabilir.

Kurulumuzca alınan kararlar doğrultusunda;

1- Önlisans ve Lisans öğrenci ödevleri vb. çalışmalarına ilişkin başvuruların Etik Kurul gündemine alınmayacak olup çalışmaya ilişkin uygulama izninin; çalışmanın yasal ve etik sorumluluğa danışmanda bulunmak üzere, danışman tarafından, görev yaptığı birimin idari amirinden alınması gerekmektedir.

2- Her bir Etik Kurul toplantısı gündemine, bir araştırmacıya ait en fazla 2(iki) adet çalışma alınacaktır. İkiden fazla etik kurul başvurusu olması halinde, iki başvuru dışındaki çalışmalar sonraki toplantıların gündemine alınacaktır.

3- Etik Kurula başvurular her ayın 25’ine kadar yapılması gerekmektedir, aksi taktirde yapılan başvurular bir sonraki ayki yapılacak toplantı gündemine alınacaktır. Ancak TÜBİTAK projeleri başvurusu gibi farklı takvim işletilen durumlarda Kurulumuzun olağanüstü toplanabilecektir.

     Aşağıdaki tüm belgeler örnek başvuru dosyası içeriğinde mevcut olmalıdır:

  • Başvuru dilekçeleri (Araştırmacı ve danışmanının görevli oldukları birimlere etik kurul izni için yazdıkları dilekçeler)
  • Kurum İzni (Kurum izni gerekmiyorsa, iznin neden gerekli olmadığını açıklayan dilekçe)
  • Ölçek İzni (Ölçek izni gerekmiyorsa, iznin neden gerekli olmadığını açıklayan dilekçe)
  • Araştırma Önerisi [Araştırmanın başlığı, konusu, yöntemi, evreni ve örneklemi ile veri toplama aracının içeriği vb. içeren metin]
  • Etik Taahhütnamesi
  • Bilgilendirilmiş Onam Formu